Ароматът на L`eau d`Issey вероятно още стои по копринените рокли на милиони жени по

...
Ароматът на L`eau d`Issey вероятно още стои по копринените рокли на милиони жени по
Коментари Харесай

Диайнерът, покорил света само с един парфюм

Ароматът на L`eau d`Issey вероятно още стои по копринените рокли на милиони дами по света. Парфюмът излиза на пазара през 1992 година, а съгласно изказванията на всеки 14 секунди от него се продава по шишенце. Всъщност, L`eau d`Issey е подписът на един от най-големите японски дизайнери Исей Мияке. Истински виртуоз и бунтовник в модата, неговите сбирки владеят подиумите повече от половин век. И всички, докоснали се по някакъв метод до неговото творчество, са същински щастливци.

С чест и самопризнание светът се сбогува вечно с 84-годишния дизайнер, който ни напусна в петък, 5 август. Причина за гибелта му е рак на черния дроб, предава BBC.

Погребението на Мияке към този момент се е състояло в стеснен фамилен кръг - каквото е било и неговото предпочитание, и не се планува обществена траурна гала.

Исей Мияке се ражда на 22 април през 1938 година в Хирошима през 1938 година Малцина знаят за сложното му детство, защото самият той дълги години не приказва за него. " Не желая да бъде прочут като " дизайнерът, оживял след атомната бомба ", споделя Мияке през 2009 година

Японецът е едвам на седем години, когато Съединени американски щати прави първата атомна бомбардировка над родния му град. В нещастието, при която умират 140 000 индивида през август 1945 година, Мияке оцелява, само че в резултат на радиацията неговата майка умира три години по-късно.

Исей се мести в Токио, където учи графичен дизайн в университета по изкуства, след което се насочва към Париж, където работи с огромните имена Ларош и Живанши.

През 1970 година отваря вратите на личното си Miyake Design Studio в Токио. Съвсем скоро същото прави и с първия си бутик в Париж.

През 80-те години кариерата му е в разгара си. По това време той започва да опитва с всевъзможни материали - от пластмаса до железни жици и даже занаятчийска японска хартия.

Исей Мияке е пионер във високотехнологичните комфортни дрехи, а работата му е приета в целия свят. Включително и от Стив Джобс, който го моли да направи уместно, стилно и характерно облекло за него. Така се раждат емблематичните пуловери с поло яка (turtleneck jumpers). Според изявленията Мияке е създал 100 от тях, всеки по 175 $.

През 2006 година Исей е почетен е с влиятелната премия на Киото за отдадеността си в изкуството, а през 2010 година получава Ордена на културата за забележителни достижения в културата и изкуството на Япония.

А ние няма по какъв начин да не се върнем още веднъж към сложните му детски години и тъжната новина за кончината му. Защото по подигравка на ориста Мияке може и да не е желал да приказва за спомените си от това време, само че ни напуща единствено един ден преди 77-ата годишнина от бомбардировките в родния му град.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР